Проєкт «Шкідлива їжа в яскравій упаковці»

              В рамках тижня знань безпеки життєдіяльності «Найбільше багатство нації – здоров'я" творчою групою вчителів та учнів школи було створено проєкт «Шкідлива їжа в яскравій упаковці».

     Вчитель основ здоров’я Васильченко Л.І. провела опитування серед учнів школи, яке допомогло з’ясувати наскільки популярні в щоденному раціоні сухарики та чіпси в учнів різного віку, як часто їх вживають і за яким принципом вибирають. Провівши  експеримент з цими харчовими продуктами, з’ясували: через що виникає залежність, чому скуштувавши чіпси або сухарики, більшість не може зупинитися, з чого їх виготовляють і чому сухарики і чіпси називають «отрутою у привабливій упаковці».

     Вчитель хімії Сиротенко Ю.С. разом  з учнями 10 класу дослідили хімічний склад чіпсів, довели наявність крохмалю в них, провели дослід щодо калорійності чіпсів та виявлення в них жирів. Після побаченого сподіваємося, що сумнівів щодо шкідливості цих харчових продуктів для здоров’я не залишилося.

      Пропонуємо коротко ознайомитись з основними шкідливими для організму людини властивостями чіпсів: вітаміни і мінеральні речовини в чіпсах зовсім відсутні; за складом чіпси являються сумішшю жиру та вуглеводів з додаванням великої кількості солі, фарбників і різних замінників смаку; а технологією, чіпси можуть виготовлятись не лише з цілісної картоплі, але і з картопляного борошна, що зовсім не збільшує корисність даного продукту; саме чіпси сприяють ожирінню, тому що у їхньому складі міститься майже половина денної норми кілокалорій для дитини, близько 510 ккал в 100 гр. чіпсів. Така висока калорійність чіпсів пояснюється високим вмістом вуглеводів, а саме крохмалю та жиру; переважно чіпси смажаться не на корисному рослинному маслі, а як мінімум, на маргарині. Тому транс-жири , що містяться в чіпсах, можуть викликати різні захворювання, одне з яких – рак; велика кількість солі, яка надходить в організм разом з чіпсами, заважає нормальному росту кісток, порушує обмін речовин і може викликати набряки і проблеми з серцем; барвники та ароматизатори, які надають чіпсам різноманітні смаки, можуть викликати серйозну алергію.

      Отже, тепер знаючи про шкоду чіпсів і сухариків, сподіваємося, що учні зможуть себе стримати від їх покупки. А якщо вже сильно захочеться – зробіть самостійно, використовуючи натуральні продукти.

Немає коментарів:

Дописати коментар