Дитячий форум у Львові

     
 Дитячий Форум – один з найбільших фестивальних заходів в Україні для розвитку та радості дітей.  На такому фестивалі побувала переможниця обласного конкурсу «Книгоманія-2017» учениця 6 класу нашої школи Васильченко Даріна. З давніх-давен Львів був значним літературно-книговидавничим центром регіону.  У ньому розташовані  такі відомі видавництва: «Аверс», «Видавництво Старого Лева», «Країна ангелят», «Піраміда», «Світ», «Фенікс», «Центр Європи».  Гасло цього міста – «Львів відкритий для світу». З 01 по 04 травня він зустрічав  кращих читачів з усієї України для проведення фестивалю дитячого читання  «Книгоманія». Команда громадської організації «Форум видавців» створили всі умови для комфортного перебування у місті та організували цікаву пізнавальну програму для учасників фестивалю.
     Щодня з 1 до 4 червня у Львівському палаці мистецтв книгомани відвідували Дитячий форум.  У 2017 році організатори  перетворили фестивальний захід в космічну мандрівку до Космічної Галактики, заповненій  розвагами. Форум проходив у вигляді великої квест-гри «Космовізія: супергерої та книжкова туманність». На форумі представили 9 тематичних просторів, де відбувалися  розважальні та навчальні заходи.  Там діти мали можливість спілкуватися з представниками видавництв, цікавитися новинками у сфері дитячої сучасної літератури, зустрітися з відомими дитячими письменниками та ілюстраторами, придбати книги від українських видавців на книжковому ярмарку, відвідати численні майстер-класи та створити щось своїми руками  і просто отримувати задоволення. Форум має дуже гарну практику, тому що він  поєднує читання з позитивними емоціями.
     Книголюби мали можливість зустрітися з такими сучасними письменниками: Наталкою Малетич, Юлією Лящинською, Анастасією Левковою, Мар’яною Савко,  Олександром Єсауловим,  Сашком Дерманським, Андрієм Бачинським, Марією Чумарною, Оксаною Лущевською.
     У Львівській обласній бібліотеці для дітей  було проведено  брейн-стормінг за участі письменників на тему «Читати цікаво? Читати – круто!». Учасників об’єднали у чотири команди і вони за годину повинні були створити команду, придумати назву, гасло і навести приклади шляхів популяризації чи заохочення дітей до читання і все це зобразити на плакаті. Пропозиції та аргументи дітей перевершили всі сподівання.  Учасники молодці, а дорослі тільки дивувались, коли вони встигли? Як до цього додумалися?
     Також проводився пригодницький квест «Середмістям Львова». Учасників знову об’єднали у чотири команди і  вони із задоволенням виконували різні завдання: шукали будівлю, із зображенням лева, який закликає дітей до читання і робити з ним селфі, дібралися за маршрутом до  пам’ятника  Івану Федорову, де також потрібно було зняти  відеорекомендації цікавих творів від продавців книг, відшукати книгарню видавництва «Старого  Лева» і знайти у ній три книги, в назві яких є слово лев, процитувати біля пам’ятника Т.Г.Шевченку його твір.
     Перебування у Львові справило незабутнє враження. Крім Дитячого форуму книгомани відвідали пам’ятку архітектури – Музей зброї,  були дослідниками Сонця, зірок, міжзоряного середовища, галактик та Всесвіту  в Астрономічній обсерваторії Львівського національного університету ім. Івана Франка. Вони відчули себе справжніми  астрономами  на даху цієї будівлі, спостерігаючи за Місяцем, зорями у телескоп та  бінокль і сподівалися побачити Маленького Принца  із казки-притчі А. де Сент-Екзюпері на його планеті В-612.  
     Львів здавна славився своїми кондитерськими виробами та різноманітними смаколиками. Ще в далекому середньовіччі, коли через центр старого міста проходили торгові шляхи, львів’яни мали відмінну можливість першими куштувати неповторні солодкі смаковинки, що стали однією з візитівок торгового міста. З того часу і донині традиції шоколаду глибоко укорінилися у місті Лева, зробивши його справжнім шоколадним куточком сучасної України. Сьогодні шоколад вже не є такою екзотикою та новинкою, проте майстерність його приготування дійшла до такого високого рівня, що шоколадна індустрія вже не є лише кулінарним аспектом, а на рівні з іншими видами мистецтва, стала справжньою творчістю, про що свідчить відкриття у Львові Шоколадної майстерні та музею. Чого тільки не було там: повністю відтворений будинок Ратуші з білого шоколаду, шоколадні леви різних розмірів, солодощі у вигляді шоколадних сердець, ведведиків, підков та навіть будівельних інструментів. Усе це створює якусь містичну атмосферу шоколадної казки, нагадує  фабрику містера Вонкі з твору Р.Дала «Чарлі і шоколадна фабрика», дарує радість від побаченого і скуштованого та залишиться у спогадах на все життя.
     Наступна казка, в якій побували учасники фестивалю – це Львівська майстерня карамелі. Тут у присутності відвідувачів виготовляють карамель різних форм та відтінків. Все ж основною цікавинкою цієї майстерні є те, що діти можуть не лише спостерігати за працею професійних кондитерів, а й спробувати власні сили в приготуванні карамельних шедеврів. Самому можна виготовити казкового або мультяшного героя, улюблену тваринку, квіточку, метелика, машинку тощо. Майстер-класи відбуваються під керівництвом професійних майстрів-кондитерів. Карамелі мають різний смак. Їх можна скуштувати і придбати прямо в цій майстерні.
     Як говорять львів’яни: «Якщо ви не бачили Високий замок, то ви не бачили Львова». Адже з глибини віків саме він вважався візиткою старовинного міста Лева. «Високий замок» – найвища точка міста, він відкриває приголомшливий вид на старовинну архітектуру та безкраї простори.  Гора «Високий замок» - це підйом на висоту 400 метрів.  З кожним метром  підніматися було все складніше і складніше, але краєвид, який відкривається з висоти того вартий.
     Не обійшлося на фестивалі  і без нагороджень. У Науковій бібліотеці ЛНУ ім.. І.Франка відбулася урочиста церемонія  нагородження переможців Всеукраїнського  конкурсу читання «Книгоманія-2017».  Кожному було вручено грамоти та книги.   Це дійство проходило за сценарієм книги Кетлін Ролінг «Гаррі Поттер».  Наші учасники були ніби студентами-випускниками першого  курсу Гогвордської школи чарівників. Іх зустрічали герої  з книги-фентезі. Родзинкою цього заходу стало те, що  головними магами були відомі дитячі   письменники Андрій Бачинський та Оксана Лущевська. Кожному учаснику фестивалю було вручено грамоти та книги: Томас Філіпс «Лавкрафт», Ерін Гантер «Коти-вояки», Оксана Лущевська «Задзеркалля», Оксана Лущевська «Вітер з-під сонця», Людмила Старицька-Черняхівська «Діамантовий перстень», Андрій Тужиков «Ще одна цегла в стіні», Саша Кочубей «Книга рекордів Говорухи», Пол Гелліко «Томасина», Олександр Бойченко «Мої серед чужих», Сергій Біденко. Ірина Золотаревич. «Книга юного підприємця», Ольга Онойко, Леся Воронина, Сергій Булига, Марія Галіна, Володимир Арєнєв «Книжка заборон і таємниць».
     На фестивалі «Книгоманія» учасники знайшли десятки друзів, однодумців, отримали масу позитивних емоцій, розширили свій кругозір і просто побували в казці. І щоб ця казка не закінчувалася, потрібно читати і, читаючи фантазувати, мріяти, уявляти.  Хто читає, той знає, що книжки вчать вдумливості і наполегливості, адже в розумних книжках  є декілька шарів, декілька різних історій. Віддані і захоплені читачі виростають хорошими людьми, відрізняють добро від зла, правду від брехні, вміють розуміти один одного і зможуть розв’язати толерантно всі суперечки заради розквіту і миру на нашій прекрасній, єдиній у всесвіті Землі.







Немає коментарів:

Дописати коментар