В рамках тижня знань безпеки життєдіяльності «Найбільше багатство нації – здоров'я" творчою групою вчителів та учнів школи було створено проєкт «Шкідлива їжа в яскравій упаковці».
Вчитель основ здоров’я
Васильченко Л.І. провела опитування серед учнів школи, яке допомогло з’ясувати
наскільки популярні в щоденному раціоні сухарики та чіпси в учнів різного віку,
як часто їх вживають і за яким принципом вибирають. Провівши експеримент
з цими харчовими продуктами, з’ясували: через що виникає залежність, чому
скуштувавши чіпси або сухарики, більшість не може зупинитися, з чого їх
виготовляють і чому сухарики і чіпси називають «отрутою у привабливій
упаковці».
Вчитель хімії Сиротенко
Ю.С. разом з учнями 10 класу дослідили хімічний склад чіпсів, довели
наявність крохмалю в них, провели дослід щодо калорійності чіпсів та виявлення
в них жирів. Після побаченого сподіваємося, що сумнівів щодо шкідливості цих
харчових продуктів для здоров’я не залишилося.
Пропонуємо коротко
ознайомитись з основними шкідливими для організму людини властивостями чіпсів:
вітаміни і мінеральні речовини в чіпсах зовсім відсутні; за складом чіпси
являються сумішшю жиру та вуглеводів з додаванням великої кількості солі,
фарбників і різних замінників смаку; а технологією, чіпси можуть виготовлятись
не лише з цілісної картоплі, але і з картопляного борошна, що зовсім не
збільшує корисність даного продукту; саме чіпси сприяють ожирінню, тому
що у їхньому складі міститься майже половина денної норми кілокалорій для
дитини, близько 510 ккал в 100 гр. чіпсів. Така висока калорійність чіпсів
пояснюється високим вмістом вуглеводів, а саме крохмалю та жиру; переважно
чіпси смажаться не на корисному рослинному маслі, а як мінімум, на маргарині.
Тому транс-жири , що містяться в чіпсах, можуть викликати різні захворювання,
одне з яких – рак; велика кількість солі, яка надходить в організм разом з
чіпсами, заважає нормальному росту кісток, порушує обмін речовин і може викликати
набряки і проблеми з серцем; барвники та ароматизатори, які надають чіпсам
різноманітні смаки, можуть викликати серйозну алергію.
Отже, тепер знаючи про
шкоду чіпсів і сухариків, сподіваємося, що учні зможуть себе стримати від їх
покупки. А якщо вже сильно захочеться – зробіть самостійно, використовуючи
натуральні продукти.
Немає коментарів:
Дописати коментар